Oświadczenie Polskiego Związku Lekkiej Atletyki

W związku z pojawieniem się w mediach społecznościowych nieprawdziwych informacji na temat kwalifikacji do Młodzieżowych Mistrzostw Europy chciałbym jednoznacznie stwierdzić, że podstawą wnioskowania w przypadku konkurencji pchnięcia kulą mężczyzn były zasady określone przez Zespół Szkoleniowy i zatwierdzone przez zarząd Związku w dniu 15 grudnia 2014 roku.

Istotny fragment w/w zasad:

W sytuacji, gdy więcej niż trzech zawodników/czek uzyska wskaźnik PZLA, przy kwalifikacji do 10. Młodzieżowych Mistrzostw Europy w Tallinnie pod uwagę zostaną wzięte poniższe kryteria:

a) dyspozycja zdrowotna,

b) dyspozycja startowa,

c) ranking EA,

d) start we wcześniejszych imprezach rangi mistrzowskiej międzynarodowej,

e) wyniki w mityngu 27 czerwca 2015.

Ostateczną decyzję o powołaniu do reprezentacji na 10. Młodzieżowe Mistrzostwa Europy w Tallinnie podejmuje Zarząd PZLA na wniosek Zespołu Szkoleniowego.

Mimo, że zawodnicy S. Łukszo i D. Krzyżan zajmują odległe pozycje w rankingu europejskim, Zespół Szkoleniowy Związku bardzo wnikliwe rozpatrywał obie kandydatury. Podczas gdy uznano, że w pozycjach a) i b) można uznać, ze obaj zawodnicy spełniają oczekiwania, to w pozycji c) zawodnik S. Łukszo jest o jedną pozycję lepszy, natomiast w pozycjach d) i e) przewagę ma zawodnik D. Krzyżan. Mianowicie D. Krzyżan zdobył 4 pozycję w Mistrzostwach Europy Juniorów’2013. Takiego sukcesu w imprezie rangi mistrzowskiej nie zanotował jeszcze S. Łukszo. Ponadto odnośnie pozycji e) wygrana (w rywalizacji między nimi) podczas mitingu w Radomiu należała do D. Krzyżana (S. Łukszo był dopiero 6 wśród młodzieżowców).

Kierując się powyższymi argumentami, zarząd podjął decyzję o zakwalifikowaniu do reprezentacji na MME D. Krzyżana.

Jerzy Skucha, Prezes PZLA